DETOKSLA GELEN DEĞİŞİM
Fabrikada makinaların kullanım esnasında yıpranarak bakım ve tamir sürecine girdiği gibi insan bedeni de mükemmel bir makine ve her makine gibi o da dinlenme- bakım süreçlerine ihtiyaç duyuyor. Sağlıksız-dengesiz beslenme, paketlenmiş ve hayvansal gıdaların yoğun tüketimi, bedende toksinlerin birikmesine sebep oluyor. Toksinler vücutta; kan, iç organlar, eklemler, kaslarda birikerek kronik sorunlara ve hastalıklara neden oluyor. Siz de hem toksinlerden kurtulmak hem de sindirim faaliyeti yavaşladığında zihinsel olarak huzuru deneyimlemek istemez misiniz?
Detoks Nedir?
Detoks Latince ‘Detoxikation’ kelimesinden türetilmiş ve arınmak, zehir atmak anlamına gelmektedir. Hipokrat’tan günümüze doğal tedavi yöntemi olarak hekimler tarafından tavsiye edilmiştir. Hatta birçok dinde farklı şekillerde uygulanan oruç, tarih boyunca insanların hayatında yer almaya devam etmiştir. ‘Oruçla Tedavi’ konusunda 1900’lü yılların başında yaşayan Alman fizyoterapi uzmanı Prof. Dr. Arnold Ehret ‘Şifali Besinler, Mukussuz Şifa Diyeti’ isimli kitabında "Her hastalık bir tıkanmadır." diyor ve vücuttaki atıklar, yabancı maddeler ile mukusun bu tıkanmalara sebep olduğunu, bunların tahliyesi ile tıkanıklıkların giderilebileceğini, tahliye için kullanılan oruç metoduyla her hastalığa şifa bulunabileceğini vurguluyor. İnsan sadece bedenden ibaret değil; duyguları, zihni ve ruhuyla bir bütünden ibaret. Bu doğrultuda detoksun yaratacağı değişimi ve faydaları çok yönlü olarak incelemek doğru olacaktır.
Detoks Türleri
Alkali beslenme, raw food ve sıvı beslenme şeklinde uygulanan detoks türlerini aşamalı olarak uygulamakta fayda vardır. Yani yoğun hayvansal gıda, paketlenmiş gıda, asitli içecek, alkol, işlenmiş karbonhidrat ve şeker tüketen birisi için önce alkali beslenme uygulanarak raw food veya sıvı detoks uygulamalarına daha sonrasında geçiş yapılmalıdır. Vücudu sürece alıştırmak, toksin atımı sırasında yaşanabilecek sıkıntıları minimum seviyede tutmak için önemlidir.
Alkali beslenme: Asidik olmayan alkali gıdalarla beslenmek; yılda birkaç kez 7-21 gün süreli uygulanabilir. Alkali beslenmeyi yaşam tarzı haline getiren kişiler bulunmaktadır.
Raw food: Çiğ beslenmek; haftanın belirli günleri uygulanabilir. Raw veganlar bu beslenme şeklini benimseyip sürekli uygulayanlardır.
Sıvı beslenme: Sadece sıvı tüketimi ile katı hiçbir şey tüketmemek; haftanın bir günü ve/veya yılda bir ya da iki kez 3-7 gün uygulanabilir.
Ne Faydası Var
Bedensel: Detoksun ilk etkisi bedende ortaya çıkar. Sindirim sistemi, yiyecekle sağlanan enerjinin büyük bir çoğunluğunu yeniden sindirim için harcar. Detoks sürecinde sindirim sistemi dinlenir ve vücutta biriken toksik maddeler atılır. Bu sayede beden yenilenme, tamir ve iyileşme sürecine girer.
Duygusal: Duygusal olarak baktığımızda ise bedensel durumumuz duygu ve düşüncelerimizi etkiler. Bedende biriken toksinler; kronik yorgunluk, stres ve ağırlık yaratır. Bu durum olumsuz düşüncelerin oluşmasını destekler ve olumsuz düşünceler, olumsuz duygulara sebep olur. Bu olumsuz duygular eşliğinde olumsuz davranışlar ortaya çıkar. Döngü bu şekilde devam edip duygusal olarak çöküntü yaratır. Detoks ile birlikte duygusal arınma da gerçekleşir.
Zihinsel ve Ruhsal: Beden ve zihin bir bütündür. Örneğin; zihin hareketli ise beden de hareket etmek ister, zihin sakinse beden de sakinleşir. Toksik maddeler vücutta biriktikçe beden sertleşir; eğilip bükülmekte dengede durmakta zorlanır. Bu bedensel durum zihne de yansır; zihinsel olarak da daha sabit, dengeli olmayan, yeniliklere kapalı ve depresif bir hal ortaya çıkar. Detoks sonrası bedende yaşanan arınma zihne de yansır; zihin rahatlar, gevşer ve sakinleşir.
Detoks sürecini sıkıntı duymadan ve rahat olarak geçirebilmek için bedensel aktivitelerin minimum olduğu dönemler tercih edilmeli ve bu dönem ruhsal olarak da bir içe dönüş yolculuğu fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
Hipokrat’ın dediği gibi "Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun.".
Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümünü mezunu. 11 yıl bankacılık sektöründe müşteri ilişkileri, satış, pazarlama, bölge satış koordinasyon ve hazine bölümlerinde çalıştı.
Profesyonel ve özel hayatında önce kendi hayatının koçu olmak ve kendi yaşamında fark yaratmak, sonra da etrafında fark yaratabilmek için yaşam koçluğu ve yoga eğitmenliği eğitimleri aldı. Çok sayıda kişisel gelişim seminerine katıldı. Bu süreçte sağlıklı beslenme ve bütünsel olarak sağlıklı, dengeli yaşam konuları özel ilgi alanı oldu.
Fortiks Eğitim Danışmanlık’ta proje koordinatörü olarak görev yapıyor. Yaşamının merkezinde; yoga, sağlıklı yaşam, organik ve sağlıklı beslenme olan Mehtap Yakak, öğrendiklerini Fortiks Eğitim Danışmanlık bünyesinde organik ve doğal ürün eğitimleri ile paylaşıyor.
mehtap@fortiks.com